U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

16-05-2017

Steun uit omgeving voor Windplan Blauw in Flevoland

  


  

15-05-2017

Leden SwifterwinT tekenen hoofdovereenkomst

Ondertekening overeenkomst door L. SipkensOndertekening overeenkomst door L. Sipkens

Lammert Sipkens tekende als eerste, daarna volgden meer dan honderd leden.

 


 

14-04-2017

Windplan Blauw, Reikwijdte en Detailniveau

 


 

 14-04-2017

Nota van Antwoord op de zienswijzen concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau

 


 

 2-02-2017

Definitief toetsingsadvies commissie MER

 

Steun uit omgeving voor Windplan Blauw in Flevoland

Gepost 2017/05/18

Steun uit omgeving voor Windplan Blauw in Flevoland

Swifterbant, 16  mei 2017. Windplan Blauw, een samenwerking tussen de vereniging SwifterwinT en Nuon om windmolens te realiseren in Flevoland (projectgebied Noord), heeft steun gekregen vanuit de omgeving. SwifterwinT heeft maandagavond een overeenkomst gesloten met zo’n 100 leden bestaande uit diverse mensen uit de directe omgeving. 

 

Download hier het persbericht of lees hieronder verder

Door de overeenkomst te ondertekenen, committeren de leden zich voor de volle 100% aan het windplan. Al eerder is een intentieovereenkomst getekend tussen SwifterwinT, Nuon, het Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Flevoland, gemeente Lelystad en gemeente Dronten ten aanzien van Windplan Blauw.

 

Windplan Blauw

Al een aantal jaren zijn in de provincie Flevoland diverse gesprekken gevoerd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om windenergie te ontwikkelen en te herstructureren. SwifterwinT (opgericht door de verenigingen: Windpark Rivierduin, de Natuurstroomgroep, de Initiatiefgroep Windpark Ketelmeerzoom) en Nuon pakken dit gezamenlijk op voor het projectgebied Noord bij de IJsselmeerdijk onder de naam Windplan Blauw.

 

Grote steun

“Deze overeenkomst is goed nieuws en een belangrijke vervolg stap op weg naar mooie duurzame toekomstplannen voor Flevoland. Dit houdt in dat naast de overheden ook alle mensen uit de omgeving de doelen en het nut en noodzaak van het windplan ondersteunen. Dat betekent dat we samen met de omgeving verder gaan praten over de concrete inrichting van het toekomstige windpark”, licht Maarten Schoone, voorzitter van SwifterwinT toe.  

 

Meer windenergie met minder molens

Het nieuwe windpark zal bestaan uit circa 65 windmolens van totaal 215 MW en de bouw zal naar verwachting starten in 2020. Het project valt vanwege de omvang van meer dan 100 MW onder de Rijkscoördinatieregeling. De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor de ruimtelijke inpassing van het windpark en de coördinatie van de vergunningverlening. In projectgebied Noord staan nu zo’n 85 windmolens. Daarvan zijn er 28 van Nuon (Windpark Irene Vorrink), de andere molens zijn van agrariërs en van een paar exploitanten van buiten de polder. Deze windmolens zullen worden vervangen.

 

Feiten en cijfers

De voorlopige plannen bevatten:

17 turbines in Rivierduingebied

17 turbines in Ketelmeerzoomgebied

31 turbines Buitendijks (buitenlijn 17, binnenlijn 14)

3.3 MW per turbine

Totaal zo’n 215 MW

Aantal huishoudens: 172.000

Start bouw: 2020
Website: www.windplanblauw.nl

 

 Over SwifterwinT

De vereniging SwifterwinT vertegenwoordigt in totaal zo’n 130 adressen in het projectgebied (agrariërs, grondeigenaren, bewoners). SwifterwinT is opgericht door drie verenigingen in het gebied  (Windpark Rivierduin, de Natuurstroomgroep, de Initiatiefgroep Windpark Ketelmeerzoom). Iedereen in het gebied kan lid worden van SwifterwinT.